• Luton Station Multi Storey Car Park 1
  • Luton Station Multi Storey Car Park 2
  • Luton Station Multi Storey Car Park 3
  • Osbourne 0034 CMYK
Luton Station Multi Storey Car Park 1 Luton Station Multi Storey Car Park 2 Luton Station Multi Storey Car Park 3 Osbourne 0034 CMYK

Luton Station Multi-Storey Car Park

The Luton Borough Council gateway project required that an area of land occupied by Luton station car park be released to enable the development of a new guided bus way and town centre development.

To achieve this, Luton Borough council contracted Network Rail to develop, design and build a new multi storey car park (MSCP) on land to the rear of the station. However, the location of the new facility conflicted with a proposed new inner ring road.

Consequently, the car park needed to be designed on top of a 5.8m high bridge structure. To ensure the parking facility fitted in with the proposed Gateway Project, planning conditions required a high specification architectural design incorporating external coloured feature lighting to the MSCP.

Luton Station Multi-Storey Car Park

The works comprised:

  • site clearance and removal of contaminated land
  • collision protection structure along rail boundary
  • reinforced concrete sub-structure creating passive provision for future highway scheme
  • composite steel and concrete superstructure
  • high-spec cladding and lighting design
  • coloured deck surfacing for clear direction and parking markings
  • 10% renewable energy
  • link structure to new pedestrian footbridge
  • CCTV, Pay on Foot and ANPR systems.

Luton Station Multi-Storey Car Park

The MSCP Project released the land occupied by the existing car park for the town centre development. It provided a state-of-the-art parking facility for rail users whilst maintaining the alignment for the proposed inner ring road.

The deliverables were:

  • a 729 space MSCP including 
  • 19 DDA and seven Parent and 
  • Child spaces
  • Park Mark accredited facility with accessible, bright and clearer platforms, reached by three stair 
  • wells and two new lifts
  • three vertical axis wind turbines providing 10% of the power requirements for car park facilities
  • 13.3m wide by 5.8m high envelope under the structure for the future highway scheme
  • hi-tech cladding solution, including coloured LED luminaries to the façade, designed to comply with planning conditions allowing the building to be a key part of the Luton Gateway project
  • better links to the station for pedestrians.

Client: Luton Borough Council, First Capital Connect

Location: Luton, UK

Start date: 2008

End date: 2011

Duration: 30 months

Contract value: £19.3m

Services provided: Station redevelopment and renewal, station planning, feasibility design